fienru
ETUSIVULLE

307

PÄIVÄÄ
JOULUUN

 

Tiesitkö tämän joulupukista

Joulupukin ikä

Kysyessämme tätä, Joulupukki mietti pitkään ja vastasi näin: Tiedättekö, en ole itsekään aivan varma. Yritin kerran laskea montako joulua muistan, mutta päästessäni ajassa taaksepäin noin 364 joulun verran, nukahdin keinutuoliini…

Joulupukin parta

Joulupukin parran pituus vaihtelee sen mukaan, kuka sen mittaa. Viimeisimmän mittauksen teki pääprofessoritonttu, joka oikeaa jalkaansa mittana käyttämällä sai vastaukseksi kolme jalkaa ja hapsukarvat!

Jotta Joulupukin parta säilyisi kauniina ja tuuheana, ovat tontut perustaneet Joulupukille oman Tonttuparturin. Parran huolittelu onkin ihan oikeaa työtä; pelkästään parran kihartamiseen tarvitaan tusina Parturitonttuja!

Joulupukin pituus

Joulupukin pituus vaihtelee sen mukaan, mitä hän tekee. Hän on lyhyempi silloin, kun hän samoilee tunturissa marjoja poimien tai juttelee pienten lasten kanssa ja pidempi silloin, kun hän tähystää horisonttiin tai katselee kirkasta tähtitaivasta. Tämän kuitenkin tiedämme varmasti: Joulupukki on pidempi kuin pisin tonttu, mutta lyhyempi kuin vanhimmat männyt Lapissa.

Joulupukin majapaikat

Joulupukilla on ympäri maailmaa monta rakasta paikkaa, joissa hän vierailee usein ja joihin hän on perustanut omia tukikohtiaan. Hänen ainoa oikea kotinsa sijaitsee kuitenkin Suomen Lapissa Korvatunturilla.

Joulupukin lempiruoka

Tähän ei ole vaikea vastata: Joulupukin mielestä maailman paras ruoka on tietysti Joulumuorin joulupuuro! Puuron resepti on hyvin salainen, eikä kukaan muu kuin Joulumuori tiedä sitä. Tietäjätontut ovat kuitenkin paljastaneet yhden puuron salaisista ainesosista: ”Mihin-minä-pistin-sen?” -mausteen.

Korvatunturi

Korvatunturi on Suomen Lapissa sijaitseva 483 metriä korkea tunturi, joka on saanut nimensä sen laella olevien kolmen korvan myötä. Korvat toimivat satelliitin lailla; ne imevät ilmasta jokaisen lapsen ja aikuisen haaveet ja toiveet. Näitä toiveita varten Korvatunturin sisällä on salainen toimisto, jossa Toivetontut ottavat vastaan toiveet ja välittävät niitä eteenpäin Joulupukille, Joulumuorille ja työpajan tontuille. Korvatunturi on myös Joulupukin koti: tästä syystä sen salaisiin onkaloihin ei Joulupukin lisäksi pääse muut kuin Joulumuori ja tontut.

Joulumuori

Joulupukki ja Joulumuori ovat tunteneet toisensa jo ennen kuin ensimmäiset tunturit Lapin erämaassa muodostuivat. Joulumuori asuu myös Korvatunturilla ja hänen tehtävänsä on pitää Korvatunturi toiminnassa sillä välin, kun Joulupukki ja tontut puuhastelevat omien töidensä parissa. Joulumuorin voi kuitenkin tavata myös Savukoskella Korvatunturin pitäjässä, jossa hänellä on oma kammarinsa.

Joulupukin matkustaminen jouluna

Se, miten Joulupukki ehtii jakaa lahjat niin lyhyessä ajassa, on yksi maailman varjelluimmista salaisuuksista. Voimme paljastaa, että asiaan vaikuttavat sekä erot aikavyöhykkeiden välillä että Joulupukin porojen nopeus. Lisäksi lapset eri puolilla maailmaa saavat lahjansa eri päivinä alkaen Pyhän Nikolauksen syntymäpäivästä ja päättyen loppiaiseen. Lopullinen vastaus piilee kuitenkin joulun taiassa, eikä sitä tiedä kukaan muu kuin Joulupukki itse.

Joulupukin pulkka ja reki

Poron vetämä pulkka eli ahkio on Joulupukin yleisin kulkuväline. Se on valmistettu samalla menetelmällä, jolla Lapin asukkaat muinoin valmistivat omat pulkkansa. He puolestaan saivat idean pulkkaan katsellessaan majavia, jotka talvipesää rakentaessaan kuljettivat rakennusaineeksi tarkoitettuja haavanpätkiä sylissään asettuen selälleen toisten majavien vedettäväksi.

Lahjojen kuljettamiseen pulkka ei sovellu, joten tällöin Joulupukki ottaa käyttöön rekensä. Reki on valmistettu samalla vanhalla menetelmällä kuin pulkkakin, mutta se on suurempi ja sen vetämiseen tarvitaan monta poroa. Rekeä vetävien porojen määrä riippuu siitä, kuinka raskas lahjalasti on.

Revontulet

Revontulet syntyvät, kun Kettu Repolainen liikkuessaan Lapin tuntureilla huiskii hännällään lumikinoksia saaden lumikiteet pöllyämään. Monet eivät kuitenkaan tiedä, että Joulupukki on palkannut Ketun avukseen ja Korvatunturin asukkaille revontulet toimivat viestintävälineenä: Joulupukilla, Joulumuorilla ja tontuilla on oma salainen vihellyksensä, jota käyttämällä he voivat kutsua Kettu Repolaisen synnyttämään revontulet silloin, kun heillä on tärkeää asiaa toisilleen. Revontulet ovat myös oiva tapa matkustaa ja Joulupukki kulkeekin usein niitä pitkin.

Joulupukin vapaa-aika

Kesällä Joulupukkikin viettää vapaa-aikaa! Silloin hän rentoutuu vaeltamalla metsissä ja tuntureilla marjoja poimien tai kalastaen. Joulupukki harrastaa myös kullanhuuhdontaa omalla salaisella kultavaltauksellaan yhdessä kultatonttujen kanssa. Hänen lempiharrastuksensa on kuitenkin lukeminen: tälläkin hetkellä hän lukee kymmentä eri kirjaa yhtä aikaa.

Eläimet

Monet luulevat, että porot ovat tärkeimpiä eläimiä Joulupukille. Kaikkien eläinten hyvinvointi on kuitenkin hänelle yhtä tärkeää. Tästä syystä useissa paikoissa ympäri Suomea myös eläimet juhlivat joulun aikaan. Esimerkiksi Ranuan eläinpuistossa voi kokea Eläinten joulun, jolloin niin pienet hiiret kuin isot jääkarhut toivottavat toisilleen hyvää joulua. Tiesithän, että jääkarhut eivät nuku talviunta!

Joulupukki on todellakin kaikkien eläinten kaveri ja hän osaa myös puhua eläinten kieltä. Tämä taito on erittäin tärkeä etenkin Lapin erämaan kesässä, jolloin hyttyset valloittavat maiseman. Hyttyset ovat Joulupukin Porotonttujen apulaisia, sillä ne auttavat kokoamaan kaikki porot koolle korvamerkkejä vastaanottamaan.

Porot

Ehdottomasti tunnetuin Joulupukin poroista on Petteri Punakuono, jonka tunnistaa joulun aikaan sen hohtavasta punaisesta nenästä. Petteri on tietysti vain yksi Joulupukin poroista, sillä raskasta lahjarekeä vetämään tarvitaan useampia.

Kaikki Joulupukin porot oppivat jossain vaiheessa elämäänsä lentämään Petteri Punakuonon lentokoulussa. Ne lentävät kuitenkin ainoastaan jouluna ja testilennoilla, sillä vain tällöin ilmassa on erityistä lentämiseen tarvittavaa joulun taikaa. Muina aikoina porot laiduntavat Lapin erämaassa.

Lähteet:
Salokorpi, Sinikka (1998): Joulupukin Aapinen.
Fifty-one questions about Father Christmas.
Tekijäoikeudet: ProSanta Oy