fienru
ETUSIVULLE

307

PÄIVÄÄ
JOULUUN

 

Joulupukki eri vuodenaikoina

Kaikki tietävät, että joulu on Korvatunturin väelle kiireistä aikaa: tontut valmistelevat lahjoja, Petteri johdattaa uusia poroja lentämisen saloihin, Joulumuori pitää kaikkien vatsat kylläisinä ja Joulupukki valmistautuu aattoiltaa varten. Joulun aikaa lukuun ottamatta Joulupukki elää Lapissa pitkälti porovuoden mukaan, joka muodostuu pohjoisen luonnon rytmistä ja vuodenaikoihin liittyvistä poronhoitotöistä. Miten Joulupukin vuosi siis kuluu?

Kesä

Porovuosi alkaa kesäkuussa, jolloin poronvasat syntyvät ja saavat korvamerkkinsä. Myös Joulupukilla on oma korvamerkkinsä, josta tunnistaa Korvatunturin. Juhannuksen aikaan, kun porotontut ajavat porot hyttysten avustuksella kokoon vasanmerkintää varten, alkaa Joulupukin kesäaika. Tällöin Joulupukki pakkaa reppunsa ja suuntaa tunturiin salaiselle kultavaltaukselleen.

Kullanhuuhdonnan lisäksi Joulupukki rakastaa vaeltamista Lapin erämaassa. Raikkaat tunturipurot ovat oivallinen paikka hyvälle kalasaaliille, vaikka usein pukki toteaakin luonnon läheisyyden saalista tärkeämmäksi. Luonnossa liikkuminen onkin Joulupukille paras tapa rentoutua: Lapin karut tunturimaisemat, kauniit metsät korkeine mäntyineen ja korpikuusineen sekä kirkasvetiset joet ja järvet ovat puhtainta luontoa, mitä Joulupukki todella osaa arvostaa. Niiden parissa hän viettää useat yöttömät yöt kesän aikana.

Syksy

Kesän taittuessa syksyyn poronvasat ovat jo kasvaneet huimasti. Ennen porojen kokoamista poroerotuksia varten ne saavat kuitenkin nauttia vielä alkusyksyn antimista, kuten marjoista ja sienistä. Tällöin myös Joulupukki kulkee mielellään tonttujen kanssa marja- ja sienimetsässä keräten valtavaan koriinsa herkkuja talven varalle. Etenkin tuoreet korpihillat leipäjuuston päällä saavat veden herahtamaan pukin kielelle.

Syksyllä Lapin luonto hehkuu ruskan väreissä. Ennen kuin loistokkaat ruskalehdet varisevat tuntureiden puista, tekee Joulupukki jokavuotisen ruskaretkensä. Retkellään hän samoaa erämaan tuntureilla pohtien maailman asioita ja rentoutuen iltanuotion äärellä. Ruskaretki onkin Joulupukille viimeinen mahdollisuus levätä kunnolla ennen tulevaa joulua. Loppusyksystä eläimet ja luonto ryhtyvät odottamaan talvea vaipuvat hiljalleen talvihorrokseen.

Talvi

Alkutalvella poroerotusten jälkeen niin Lapin poromiehet kuin Joulupukin porotontutkin kokoavat poronsa talvilaitumille. Tällöin porot saavat levätä, mutta Korvatunturilla on säpinää. Joulupukki on asettunut mukavasti toimistoonsa lukemaan lasten kirjeitä, tontut ahkeroivat uusien lahjatoiveiden parissa, Joulumuori huolehtii Korvatunturin väestä ja Petteri Punakuono aloittaa uusien porojen lentokoulun. Lisäksi tontut ympäri maailmaa kulkevat vielä tirkistelemässä lasten ikkunoiden takana varmistaen, että kaikki ovat olleet kilttejä.

Vaikka Joulupukin aika ennen joulua onkin hyvin kiireistä, muistaa hän silti pitää huolta itsestään ottamalla pitkiä torkkuja ja keräämällä kuntoa hiihtäen. Näin hän jaksaa sitten keskittyä kirjeiden lukemiseen, lahjareen kunnostamiseen sekä muihin joulun askareisiin. Aatonaattona Joulumuori valmistaa runsaan illallisen, jonka jälkeen Korvatunturin väki vaipuu syvään uneen. Aattoaamuna jokainen herää aikaisin varmistamaan, että kaikki mahdollinen on tehty ja Joulupukki voi lähteä matkaan hyvillä mielin. Kun jouluaatto sitten vihdoin kääntyy illaksi, saavat pukki ja tontut huoahtaa helpotuksesta: valtava urakka alkaa olla ohi ja joka kotiin on toivotettu sylillinen joulumieltä!

Joulun jälkeen kiire ja säpinä Korvatunturilla taukoavat – mutta vain hetkeksi. Kohta voi taas kuulla tonttujen iloiset riemun kiljahdukset, kun he leikkivät lumessa Korvatunturin rinteillä. Joulupukkikin intoutuu kauniista talvisäästä ja ryhtyy yhteen mielipuuhistaan: pilkkimiseen. Tämän jälkeen hän lämmittelee rantasaunassaan ja jää odottamaan, että Joulumuori loihtii makoisan illallisen kaikille.

Kevät

Lopputalvesta porot ovat innoissaan, sillä tuleva kevät merkitsee niille parasta laiduntamisaikaa. Kun kevät sitten alkaa tehdä tuloaan ja porot pääsevät kevätlaitumille, Joulupukki tonttuineen alkaa kunnostaa ja valmistaa linnunpönttöjä muuttolintuja varten, jotka palaavat pohjoiseen etelän lämmöstä. Pukilla on myös oma keväinen perinteensä: joka kevät ennen heikkoja jäitä hän tekee valtavan avannon järvelle ja pulahtaa hyiseen veteen kastamaan pois talviturkin. Kevään tulo merkitsee Korvatunturilla muutakin; silloin on aika tehdä suursiivous! Koko Korvatunturin väki puuhailee erilaisten askareiden parissa: tontut siivoavat lahjaverstaan ja hakevat kammarin ylisiltä kesävaatteensa, Joulumuori kuuraa keittiön jokaisen sopukan ja parsii talven aikana hiirten jyrsimät vaatteet kuntoon ja Joulupukki siivoaa toimistonsa, jossa vallitsee melkoinen sekasotku joulun jäljiltä.

Kun siivouspuuhat on saatu valmiiksi loppukeväästä, Korvatunturin väki vetäytyy mökkiinsä muistelemaan edeltävää joulua ja kuuntelemaan Joulupukin tarinoita hänen matkoiltaan. Joulupukki rakastaa myös lukemista ja niinpä hän usein illan hämärtyessä istahtaa takkatulen ääreen kirja käsissään. Jokaisen Korvatunturin asukkaan mielessä siintää kuitenkin jo tuleva kesä, seuraavan porovuoden alku.

Lähteet:
Palsila, Kari (2006): Joulupukin vuosi. Craps Oy, Espoo.
Paliskuntain yhdistys - Poronet osoitteessa http://www.paliskunnat.fi/
Salokorpi, Sinikka (1998): Joulupukin Aapinen.