fienru
ETUSIVULLE

307

PÄIVÄÄ
JOULUUN

 

Talvi

Joulumuorin Riisipuuro

2 tontun hiippalakkia riisiryynejä
2 tontun hiippalakkia vettä
1 peikon malja maitoa (aina parempi, jos on tuoretta poronmaitoa)
nokare voita
hyppysellinen Joulumuorin rakkautta 

Aluksi riisiryynejä haudutetaan hyräillen hetkinen vedessä. Edelleen hauduttaen lisätään pikkuhiljaa hymyillen maitoa ja hämmennetään lempeästi pehmeäksi puuroksi. Lisätään nokare voita sekä yksi manteli. Nautiskellaan reilun sokerin, kanelin ja voisilmän kera joululauluja kuunnellen. Tästä riittää puuroa puolelle tusinaa tonttuja tai yhdelle pienelle peikolle.

Joulukinkku

Ensin otetaan yksi peikon jalan kokoinen harmaasuolattu kinkku ja peitetään se ruistaikinakuorella. Kinkkua paistetaan 175 asteessa kunnes kuori ottaa väriä (eli Joulupukin pikkutorkkujen verran!). Sitten pudotetaan lämpö 110 asteeseen ja annetaan kypsyä kunnes kinkku on kypsä. Aikaa täytyy varata noin yhdet Joulupukin pikkutorkut jokaista kinkun kiloa kohti. Erittäin hyvä merkki on myös se, kun kinkku luovuttaa maukasta lientä paistovuokaan, jossa tonttukin mielellään kastaa leipää ja pistelee sen makoisiin suihin.

Joulukinkun ruistaikinakuori

½ peikon maljaa vettä
1 tontun kämmen suolaa
7 tontun hiippalakkia ruisjauhoja
7 tontun hiippalakkia vehnäjauhoja
Ainekset sekoitetaan keskenään ja alustetaan ripeästi taikinaksi. Taikina kaaviloidaan leipuritonttujen avustuksella n. 1 cm paksuiseksi levyksi, jolla kinkku peitellään huolellisesti ja hilpeästi lauleskellen ennen paistoa.