fienru
ETUSIVULLE

307

PÄIVÄÄ
JOULUUN

 

Syksy

Naavametsän sienikeitto

1 marjavakka tatteja
2 isoa sipulia (peikon nenän kokoiset on hyviä!)
1 peikon malja kasvislientä (tai raikasta vettä ja oman kasvimaan juureksia)
1-2 tontun hiippalakkia kermaa (yksi on liian vähän eikä liikaa voi laittaa)
suppilovahveroita tai kantarelleja (tai muita naavametsän syötäviä sieniä)

Aluksi pehmennetään naavametsän herkullisia ja puhtaita tatteja sekä sipulia voissa kasarissa. Sitten lisätään makoisaa kasvislientä ja haudutellaan 30min-1 tunti. Seuraavaksi soseutetaan soppa peikonhyrrällä (tai sauvasekoittimella) tasaiseksi ja hienoksi soseeksi. Sosetta maustetaan hieman suolalla ja pippurilla ja makua vahvistetaan reilulla lorauksella aitoa kermaa. Tattisopan päälle ripotellaan voissa rapeaksi paistettuja suppilovahveroita tai kantarelleja, joita tontut tietävät myös löytyvän naavametsistä. Mitä enemmän naavaa, sitä puhtaampi on ympäristö ja paremmat sienet.

Muorin marinoidut sienet

Soppatatteja poimiessaan tontut ottavat talteen kaikki rouskut. Isoimmat suolataan ja pienemmistä tehdään Muorin makoisia etikkasieniä.

Otetaan tontun jalan kokoisia ja pienempiä ryöpättyjä rouskuja. Rouskut laitetaan puhtaaseen lasikulhoon ja päälle kaadetaan kuuma liemi, siten että sienet peittyvät. Liemeen tulee 1 osa etikkaa, 2 osaa vettä ja 1 osa sokeria. Mausteena liemessä käytetään kanelitankoja ja kokonaisia neilikoita. Sienet ja kuuma liemi kaadetaan piripintaan lasipurkkiin ja se suljetaan ilmatiiviiksi. Sienet säilyvät seuraavaan satoon saakka, mikäli pienet tonttusuut eivät ehdi syödä kaikkea.